Tujuan Pengurusan Pemakanan ikan dalam akuakultur
- Pembesaran ikan
- Pembiakan ikan dan;
- Kesihatan
- Praktikal dan mudah diaplikasi secara terus pada ternakan
- Kandungan Nutrisi yang optimum untuk ternakan
- Kurang pembaziran
- Tidak menjejaskan kualiti air
- Lebih bersih/higenik(berbanding sisa ternakan seperti ayam dll.
- Merendahkan risiko kehadiran penyakit
- Perancangan operasi(segi kos & masa tuaian) serta tahap keberkesanan makanan dapat ditentukan
- Status semasa ternakan mudah ditentukan(kesihatan,bilangan,saiz)
- Keperluan zat makanan ikan
- Saiz makanan
- Waktu dan tempat memberi makan
- Nisbah Penukaran Makanan(FCR)
- Kadar pemberian makanan
- Penyelarasan semasa kadar pemberian makanan
- Kekerapan pemberian makanan
- Teknik pemberian makanan
- Waktu tuaian
- Zat-zat yang lengkap dan sesuai amat penting bagi tujuan pembesaran ikan secara berkesan & ekonomik
- Zat penting adalah protin, lemak, mineral dan vitamin
Tabiat semulajadi pemakanan ikan dapat dikelaskan kepada 4 kategori utama iaitu:
- Herbivor(maun) - kap rumput, lampam
- Karnivor(maging) - haruan, baung
- Omnivor(maserba) - keli,tilapia,patin
- Pemakan detritus - puyu, rohu
Berat(g) |
0-0.5
|
0.5-10.0
|
10.0-60
|
60-150
|
150++
|
Induk
|
Protin |
50%
|
35-40%
|
34%
|
32%
|
28-32%
|
34%
|
Lemak |
10-12%
|
8-10%
|
6-8%
|
6%
|
5-6%
|
6%
|
Saiz makanan:
- Penting untuk pemakanan ikan
- Saiz palet berdasarkan saiz bukaan mulut ikan
- Saiz bertambah mengikut saiz dan umur ikan
Saiz Ikan(g) |
0-3
|
3-10
|
10-25
|
25-40
|
40-100
|
100++
|
Saiz diameter makanan(mm) |
0.1-0.2
|
0.2-0.5
|
0.5-1.0
|
1.0
|
1.0-2.0
|
2.0-4.0
|
Waktu dan tempat memberi makan:
- Sentiasa beri makan pada waktu dan tempat yang sama
- Ikan dapat dilatih untuk makan pada waktu dan tempat yang sama setiap hari
- Waktu terbaik antara jam 9 pagi hingga 6 petang
- Selang jarak antara waktu pemberian makanan adalah 4 atau 5 jam
- Tempat terbaik pemberian makanan adalah di kawasan air masuk kolam/oksigen tinggi
- Kebaikan amalan ini ialah:
- Tindakan sekiranya berlaku perubahan cuaca ketara(hujan,kemarau)
-Elak Pembaziran
-Aktiviti penghadaman dan metabolisma terbaik(kandungan oksigen tinggi)
-Dapat memantau tahap kesihatan / bilangan kasar ikan
-Memudahkan kerja penyempelan atau penuaian kelak
-beri secara sedikit dahulu makanan & perhatikan aktiviti ikan
-henti beri makanan sekiranya makanan tidak habis dalam jangkamasa 20 minit
-cuba beri makanan semula untuk jadual waktu makanan berikutnya
Kadar pemberian makanan:
- Secara amnya, kadar pemberian makanan kepada ikan adalah seperti jadual berikut:
Berat Ikan(g)
|
Kadar makan harian (% dari berat ikan)
|
7-50
|
12.0-6.0
|
51-100
|
5.5-5.0
|
100-150
|
4.0
|
151-250
|
3.0-2.5
|
Melebihi 250
|
2.0-1.5
|
Penyelarasan kadar pemberian makanan
- Memastikan keperluan makanan harian ikan mencukupi
- Keperluan makanan harian semakin meningkat mengikut pembesaran ikan
- Perlu menjalani penyampelan saiz berat ikan setiap 2 minggu (sekurangnya 50 ekor)
- Tingkatkan antara 10 hingga 15% makanan antara tempoh penyampelan(setiap minggu)
- Penyelarasan kadar pemberian makanan juga dipengaruhi oleh tahap kesihatan ikan
Kaedah penyelarasan makanan ikan
- Timbang 50 ekor ikan dan dapat berat purata ikan(setiap 2 minggu)
- Purata berat ikan didarab anggaran bilangan ikan dalam kolam
- Guna jadual kadar pemberian makanan sebagai had tanda aras
- Dari jadual, ikut kesesuaian saiz dan keperluan makanan harian
- Kira keperluan makanan berdasar jumlah berat ikan dalam kolam & darabkan dengan kadar pemberian makanan.
- Setiap 7 hari antara penyampelan, tingkatkan keperluan makanan harian sebanyak 10-15%
- Bahagikan keperluan makanan harian kepada 3 bahagian
Kekerapan memberi makan
- Disyorkan pemberian 3 kali sehari
- Selang masa 4-5 jam sekali
- Berdasarkan kekosongan perut(dipengaruhi faktor suhu, berat ikan, komposisi makanan & kekerapan makan)
- Kebaikan:
-Mengelakkan terlebih makan satu-satu masa
-Proses penghadaman yang lebih baik
-Tidak wujud dominasi memakan
Teknik pemberian makanan
- Pemberian makanan secara bertebar pada tempat yang sama untuk elak dominasi
- Pastikan ikan habis makan dalam masa 20 minit (dalam kolam) untuk elak penurunan kualiti air
- Buang lebihan makanan dalam kolam
- Beberapa kaedah pemberian makanan:
-Tangan - kolam kecil,tangki,sangkar
-Alat 'blower' - kolam besar
-'Demand feeder'
Waktu tuaian
- Hentikan pemberian makanan 24 hingga 48 jam sebelum tuaian
- Mengosongkan perut dan usus ikan
- Kebaikan:
-Mengurangkan najis ikan semasa proses pemindahan(untuk ikan hidup)
Pastikan!
- Beri makan pada masa & tempat yang sama
- Jangan beri makan lebih pada ikan
- Kandungan zat & saiz makanan sesuai pada ikan
- Kurangkan atau henti beri makan pada ikan bila ikan stress/lemah atau kualiti air rendah(oksigen rendah) atau perubahan suhu ketara
- Simpan rekod makanan, kematian ikan dan lain-lain
- Kualiti air sentiasa terkawal
- Simpanan makanan ikan terkawal
- Henti beri makan 24-48 jam sebelum tuai
Rujuk : Aquaculture Resource Centre
0 Comments